top of page
Search
  • Writer's pictureOxana Xenia

Lansarea proiectului ”Clubul Tinerilor Makeri”

Activitati practice destinate elevilor scolilor profesionale care promoveaza experimentarea, colaborarea si realizarea unor proiecte autentice.


Avem deosebita placere sa anuntam lansarea proiectului Clubul Tinerilor Makeri (Youth Maker Club) implementat de catre Asociatia Nationala a Companiilor din domeniul TIC (ATIC). Misiunea Asociatiei ATIC consta în dezvoltarea sectorului tehnologiilor informationale si cresterea calitatii specialistilor TIC. ATIC a contribuit în perioada anilor 2012-2018 la implementarea proiectelor „Îmbunatatirea calitatii învatamîntului vocational tehnic în domeniul TIC din Republica Moldova” si „Parteneriate pentru calitatea si relevanta învatamântului profesional tehnic în domeniul TIC din Republica Moldova”.


Scopul proiectului Clubul Tinerilor Makeri este sustinerea elevilor din scolile profesionale în dezvoltarea competentelor tehnice prin intermediul activitatilor practice, realizate într-un mediu modern, tehnologizat, care promoveaza experimentarea, colaborarea si realizarea unor proiecte autentice.

Proiectul include o serie de activitati extracurriculare organizate la Fablab si Tekwill, care vor oferi elevilor un mediu de învatare non-formal, inclusiv activitati distractive, care prevede aplicarea practica a stiintei, tehnologiei si a mestesugurilor (inclusiv mecanica, electricitate, electronica). În afara de abilitatile tehnice, elevii vor putea consolida abilitatile „soft”, precum: solutionarea problemelor, gândirea critica, abilitatile digitale de baza si lucrul în echipa. Elevii vor fi sustinuti si ghidati de catre experti si ingineri din comunitatea makerilor din Moldova.


În faza initiala vor fi organizate sesiuni de orientare în scolile profesionale din Chisinau, urmate de Open Doors/Maker Days, având ca scop informarea elevilor privind atelierele si facilitatile oferite de Tekwill și FabLab Chișinau.


Activitatea de baza o reprezinta atelierele desfasurate în cadrul Clubului Tinerilor Makeri. Elevii vor avea posibilitatea sa participe la diferite ateliere, cum ar fi: 3D printing, Electronica si Proiecte iluminate cu LED-uri, Repair Cafe, Lucrari de tâmplarie si mestesugarit, etc.

La fel, vor fi organizate Hackathoane/ Makeatoane, Bootcamps/Tabere de Vara, Meetups menite sa încurajeze elevii scolilor profesionale sa participe alaturi de colegii lor în proiecte, aplicând abilitatile dobândite la solutionarea unor probleme, sa preia experienta profesionistilor si sa exploreze tehnologiile si inovatiile în domeniul ingineresc.


În cadrul acestui proiect, scolile profesionale din Chisinau sunt invitate sa se alature proiectului Clubul Tinerilor Makeri, astfel încât elevii acestora sa beneficieze de activitatile extracurriculare în domeniul tehnologiilor. Pentru mai multe detalii si pentru exprimarea interesului de participare la acest proiect, Va rugam sa contactati Coordonatorul de proiect – Victor Bujoreanu la email: vbujoreanu@ict.md.


183 views0 comments
bottom of page