+373 22 901 801

Str. Sciusev, 105, #1203

Chișinău, MD-2012

InfOrganic

Statut
Finalizat
Durata
01.01.2019 – 31.12.2019
Parteneri
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale, și Mediului; Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova  (MOVCA), EcoVisio, People in Need (PIN)
Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul (CEHTA)
Buget
129’941 €
Implementatori

Asociația Educație pentru Dezvoltare

Descrierea proiectului:

De mai mulți ani CEHTA Țaul este principalul beneficiar al proiectului EdAgri, susținut și implementat de Fundația LED (Fazele I și II: 2012-2018). În proiectul InfOrganic, CEHTA va fi sprijinită în studierea metodelor de învățare bazate pe proiecte de grup și aplicarea acestora în terenurile didactice, serele și alte spații de producere disponibile. 

 

O altă direcție de activități ale proiectului InfOrganic va fi orientată spre consolidarea părților-interesate din sectorul agriculturii ecologice și vor fi oferite informații despre metodele de producere ecologică. Acest lucru se va realiza, în principal, prin acordarea de granturi orientate spre cerere și oportunități. Sectorul agriculturii ecologice din Moldova se află într-un stadiu incipient. Proiectul InfOrganic va explora disponibilitatea informațiilor utile pentru agricultorii ecologici și dacă utilizarea instrumentelor digitale este semnificativă pentru a completa platformele informaționale existente. Una din principalele activități va fi producerea mai multor materiale informative și popularizarea acestora. Materialele pot fi diferite (texte, audio, video, prezentări) și trebuie să răspundă nevoilor fermierilor. Prin urmare, informațiile vor fi laconice și la subiect. Experiențele fermierilor locali pot fi, de asemenea, o sursă importantă.

 

Obiective:

InfOrganic începe cu o fază-pilot timp de un an (2019), pe parcursul căreia:

  • A: este valorificată cooperarea și angajamentul CEHTA;

  • B: are loc coordonarea dintre actorii-cheie din agricultura ecologică și sunt realizate primele activități de colectare și producere a informațiilor.

În baza experienței acumulate în 2019, se va elabora un plan de extindere a activităților InfOrganic pentru următorii trei ani.

Rezultate scontate:

A1. CEHTA realizează activități de instruire practică pentru elevii de la specialități horticole în terenurile didactice ale instituției.

A2. Instruirea practică în horticultură se realizează și printr-o abordare interdisciplinară. 

B1. Este realizată cartografierea actorilor-cheie din sectorul agriculturii ecologice privind necesitățile de dezvoltare și diseminare a informației pentru fermierii și producătorii ecologici.

B2. Sunt evaluate necesitățile de informare ale fermierilor ecologici.

B3. Informațiile existente despre agricultura ecologică sunt unificate și completate în funcție de cerere.

B4. Fermierii ecologici cunosc ofertele informaționale și le folosesc activ.