top of page

Suport pentru integrarea profesională a tinerilor pe piața muncii – FOCUS III

Statut:

Finalizat

Durata:

01.01.2018 - 31.12.2019

Parteneri de cooperare

Consiliul Raional Soroca, Primăria municipiului Soroca, 

Agenția Teritorială Soroca a Ocupării Forței de muncă Soroca, Colegiul Mihai Eminescu, Colegiu Tehnic Agricol, Colegiul de Arte Nicolae Botgros, Școala Profesională.

Beneficiari:
Tinerii din raionul Soroca
Buget:

300’619 €

Contribuție locală
77’880 €

Proiectul Suport pentru integrarea profesională a tinerilor pe piața muncii (FOCUS) este implementat de Centrul de Resurse pentru Tineret "DACIA".

Descrierea proiectului:

Tinerii, în mod special tinerii absolvenții ai instituțiilor de pregătire profesională, nu au abilitățile suficiente pentru ași căuta în mod independent un loc de muncă vacant, de a participa la interviuri. La fel, ei nu dețin întotdeauna abilități de comunicare și negociere, precum și de elaborare a documentației corespunzătoare angajării la un nivel competitiv (CV, și alte documente justificative), ceea ce limitează posibilitățile lor de a găsi un loc de muncă conform calificărilor obținute. Fiind șomeri și cu studii profesionale, aceștia adesea pleacă în străinătate, unde cel mai des lucrează ilegal, inclusiv în domenii care nu corespund calificării lor. Un alt aspect al problemei este legat de lipsa experienței de muncă. Tinerii, adesea, nu sunt luați în considerare în procesul de angajare, deoarece nu au experiență profesională suficientă. Chiar dacă ei reușesc să-și găsească un loc de muncă și să-și înceapă o carieră, sunt remunerați necorespunzător, ceea ce îi determină în consecință, să părăsească locul de muncă la etapa de inserție profesională, deoarece salariul obținut nu le acoperă costurile minime de viață.

Obiective:

Creșterea gradului de integrare a tinerilor din raionul Soroca și din regiune pe piața muncii locale.

Rezultate scontate:

  • Abilitarea a cel puțin 300 de tineri cu capacități competitive în procesul de angajare în câmpul muncii.

  • Asistență directă a cel puțin 90 de tineri în situații de risc, marginalizați economic și fără suportul familiei în procesul de re/integrare social-profesională.

  • Asistența a cel puți 270 de tineri în procesul de angajare în câmpul muncii și menținerea la locul de muncă.

  • Consolidarea capacităților CRT DACIA de a oferi sprijin tinerilor din Soroca și din regiune.

Istorii de succes

Profil

Cazac Anna

Anna este originară din satul Racovăţ, raionul Soroca. Ea a absolvit Colegiul Mondostud-Art din Chişinău, obţinînd o diplomă de studii la specialitatea frizer. După absolvire, s-a întors în oraşul Soroca pentru a-şi găsi un loc de muncă. 

”Cea mai mare problemă cu care se confruntă tinerii când merg la angajare, este lipsa experienței de muncă. Angajatorii caută meșteri care deja au activat în domeniu şi cunosc bine lucrul, ei nu doresc să piardă timpul cu tineri absolvenți, care încă nu s-au specializat”, explică Anna.  

Anna a început să participe la diverse convorbiri cu potențialii angajatori şi să caute soluții eficiente pentru a se angaja cât mai curând. La moment, Anna este angajată în calitate de frizer la Î.I. „V. Spoială”.

”Mi-a fost ușor şi m-am integrat destul de repede la locul meu de muncă, pentru că primesc satisfacție de la ceea ce fac, îmi place să comunic cu oamenii şi să le provoc buna dispoziție și zâmbetul. Mă strădui ca lucrul pe care-l realizez să fie pe placul clienților. Atunci când oamenii pleacă din salon mulțumiți, eu mă simt împlinită”, ne împărtășește Anna.     

Pentru a presta serviciile la un nivel înalt, Anna a avut nevoie să-şi amenajeze locul de muncă cu echipamentele necesare, să dispună de toate instrumentele şi materialele indispensabile pentru realizarea unei freze reuşite. În acest scop, ea a fost susţinută cu o  bursă pentru stagiul profesional oferită în cadrul proiectului Serviciul de formare şi integrare pe piaţa muncii a tinerilor, implementat de CRT DACIA și susţinut financiar de Fundaţia Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein (LED) în Republica Moldova.

Profil

Botnea Cristina

Cristina este originară din satul Cerlina, raionul Soroca. Ea este studentă la Colegiul de Arte „Nicolae Botgros” din orașul Soroca, la specialitatea „Biblioteconomie și asistență informațională”. Dorind să devină independentă financiar, Cristina a decis să-și caute un loc de muncă, dar s-a confruntat cu mai multe probleme în timpul căutării unui job.

„Lipsa experienței de muncă în domeniu este problema primordială, cu care ne confruntăm atunci, când mergem la un interviu”, menționează tânăra.

Fiind voluntară la Centrul DACIA, Cristina a aflat despre proiectul Serviciul de formare şi integrare pe piaţa muncii a tinerilor , devenind beneficiară a acestui proiect. Echipa CRT DACIA i-a oferit informații privind locurile vacante, a îndrumat-o și i-a explicat care e procedura corectă de angajare. Echipa i-a oferit posibilitatea de a o acumula experiență de lucru; astfel timp de două săptămâni, ea a muncit în calitate de stagiară. Acum Cristina este angajată în calitate de chelner al restaurantul „La Cetatea Veche” din oraş.

„M-am încadrat uşor la noul loc de muncă, cu colegii mă înțeleg bine. Responsabilitățile mele țin de primirea comenzilor şi deservirea clienților cu amabilitate. Îmi place ceea ce fac şi o fac cu plăcere. Pentru a avea rezultate înalte, angajatorii au cerinţe mari de la noi”, ne relatează tânăra angajată.

bottom of page